Hjørnesamlinger i fyr

Opgaven:

Alle får udleveret et bræt på 70 cm. og ud af det, skal der saves 6 klodser af 10 cm. 

Herefter skulle de 6 stykker samles til 3 hjørnesamlinger med træskruer, søm og en dyvelsamling.

Jeg lærte: 

- opmåling med vinkelmåler og linial

- bore for 

- stukke sømmet 

- genkende åreretningen (smilet skal være opad)

- forskellige fif 

Redskaber: undersænker, donk, platbord, hammer, 

Materialer: trælim, træskruer, dyvler, søm.


Inden man begynder nogen form for samlinger saves alle de stykker ud, man skal bruge:





Fif 1: Brug et stykke "hjælpetræ" til at støtte dét, du skal hamre eller skrue sammen. Og brug bag"bænken", som kan spændes hårdere for, da den ikke har metalstængerne, der ligger i vejen for træet. 





Inden opmåling og boring bestemmes åreretningen. Her skal man se på træets "smil". Smilet skal ligge opad eller udad. Så vil årene altid trække ind mod samlingen.




Samling med søm

Fif 2: For at undgå, at træet flækker, kan man "stukke" sømmet dvs. vende det og slå på spidsen med hammeren.





Fif 2: Når søm hamres i træ, laves en hældning (sømmet holdes skævt), så det er sværere at hive træstykkerne fra hinanden. Her er brugt en dykker (firkantet søm), hvor der efterfølgende bruges en dyknagle til at få sømmet under overfladen af træet.




Samling med skruer

Arbejdsgangen er: mål op, brug platboret til at markere, hvor der skal bores og bor så med et bor, der svarer til størrelsen på dyvel eller skrue. 




Når man skal nedsænke en skrue, skal man bruge en undersænker. Den kan fås i en elektrisk- og almindelig (håndholdt) udgave.







Find en bit, der passer til skruen. 






Om man bruger søm, skruer eller dyvler til at samle sit træ, så er det altid en god ide først at bore for samt hjælpe samlingen på vej ved at smøre trælim på træet.








Samling med synlig dyvel

Jeg gik fejlagtigt ud fra, at jeg borede med et 6 mm. bor, da jeg skulle lave min dyvelsamling, men den var på 8mm og derfor skulle jeg have tilsvarende dyvel størrelse. 

Efter at have boret for, gives hver hul lidt trælim. Dyvlen klippes over med en listesaks og dyvlerne sættes i og slibes ned, så det er jævnt med træet. 




Her mangler billede af den endelig dyksamling.











Kommentarer